Hoe kan ik aanpassingen doen aan een menu?

Een nieuw menu aanmaken

Wanneer je klikt op “een nieuw menu aanmaken” zul je in het volgende scherm terecht komen. Vul hier een naam in voor je menu en klik vervolgens op “Menu aanmaken”. Dit nieuwe (lege) menu wordt niet direct zichtbaar op je website.

Nieuw menu aanmaken

Zodra je je menu een naam hebt gegeven en hebt aangemaakt, krijg je de optie om pagina’s, berichten en andere links aan je menu toe te voegen. Deze optie vind je in de balk links. In het onderstaande voorbeeld zoeken we naar pagina’s met als zoekwoord “WordPress Handleiding”. Vervolgens vink je deze pagina’s aan en klik je op “Aan menu toevoegen“.

Pagina's zoeken om aan je menu toe te voegen

Pagina’s zoeken om aan je menu toe te voegen (klik voor een grotere afbeelding).

Zodra je pagina’s (of berichten) aan je menu hebt toegevoegd, zullen ze rechts verschijnen onder het kopje “Menustructuur”. Hier kun je de pagina’s vervolgens in een bepaalde volgorde “slepen” met je muis:

Menu-items aanpassen

Wanneer je een bepaald menu-item in je menu uitklapt (door op het driehoekje helemaal rechts te klikken) kun je dit menu-item aanpassen. Zo kun je je menu-item een andere naam geven. Voorbeeld: een pagina heet “WordPress Handleiding”, maar je wilt dit graag inkorten naar “Handleiding” omdat dat mooier staat in je menu. Je kunt dan per menu-item de naam veranderen:

JOXaxC6ioX

Je kunt er hier ook voor kiezen om de link in je menu te openen in een nieuw venster of tabblad. Voor externe links kan dit wenselijk zijn. Doe dit alleen wanneer het ook echt zinnig is. Het is voor bezoekers namelijk irritant als iedere link in een nieuw venster wordt geopend.

Niveaus toevoegen aan je menu

Behalve het verslepen van menu-items om ze in een andere volgorde te zetten, kun je ook meerdere niveaus aan je menu toevoegen. Wanneer je website dit ondersteunt (dit is vrijwel altijd) zullen de sub-items dan getoond worden wanneer je bezoeker met zijn muis over het bovenliggende item beweegt. Je sleept menu-items dan als volgt:

Sub items

Natuurlijk is het ook mogelijk om nóg een niveau dieper te gaan. Het is echter altijd de vraag of je theme dit ondersteunt. Soms ondersteunen themes helemaal geen sub-menu’s of bijvoorbeeld maar één niveau.