Waarom baseert de webhost de prijzen op het aantal bezoekers?

Behalve de vaste kosten voor huur, personeel en dergelijke, maakt de hosting provider variabele kosten voor het verbruik van stroom en dataverkeer over de verbindingen. Hoe meer bezoekers je krijgt, des te meer rekenkracht (CPU) de server gebruikt. Meer rekenkracht betekend meer stroomverbruik. Meer bezoekers betekend ook dat je meer bandbreedte nodig hebt. En meer bandbreedte kost ook meer geld.